Буряк у раціоні дітей до семи років

24.04.2018 10:18

Часом діти відмовляються їсти страви з буряка. Можливо, дитина справді не любить цей овоч, та зазвичай така поведінка свідчить про те, що її не привчили його їсти. Утім уведення буряка в раціон дитини необхідне для повноцінного розвитку її організму. Адже він максимально зберігає вітаміни, макро- та мікроелементи протягом року, а також під час термічної кулінарної обробки

Буряк буває червоно-малиновим, жовто-помаранчевим та білим. Є навіть такий сорт овочу, що вирізняється чергуванням кіл червоного та білого кольорів. Найвідоміші сорти буряка: столовий, цукровий і кормовий.

Хімічний склад та енергетична цінність

Коренеплід буряка на 86% складається з води, усе інше – це білки, жири, вуглеводи, зокрема цукри, клітковина, крохмаль та пектинові речовини. У коренеплодах цього овочу також віднайдені антоціани, органічні кислоти – лимонна, яблучна та щавлева, три терпенові глікозиди. Серед білків домінують такі амінокислоти, як лізин, валін, аргінін, гістидин. Цінною складовою буряку є клітковина – основний будівельний матеріал клітинної оболонки, значний вміст якої зумовлює твердість овочу.

Овоч містить також значну кількість вітамінів – С, А, РР, групи В, а також макро- та мікроелементів – калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, заліза, йоду, кобальту, міді, марганцю, молібдену.

Вміст у 100 г продукту: білків – 1,5 г, жирів – 0,1 г, вуглеводів – 10 г. Енергетична цінність – 42 ккал.

Корисні властивості

Буряк, як і усі овочі, завдяки значній кількості клітковини та пектинових речовин сприяє очищенню кишківника, стимулює розвиток корисної мікрофлори, запобігає закрепам та здуттю живота. Утім слід враховувати, що цей коренеплід запобігає закрепам лише тоді, коли вживати разом з ним достатню кількість води. Окрім того,пектинові речовини буряка беруть участь в утворенні тваринного цукру – глікогену, що є важливою резервною речовиною для енергетичних процесів в організмі людини.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Варений буряк, на відміну від сирого, поліпшує апетит. Усе це завдяки тому, що швидкість засвоєння буряка після термічної обробки збільшується.

Завдяки вмісту бетаїну буряк знижує артеріальний тиск, допомагає організму людини засвоювати білки та вітаміни  В12 та регулювати жировий обмін.

Вживання цього коренеплоду сприяє зміцненню кісткової системи, оскільки він містить кальцій, дефіцит якого спричиняє карієс, рахіт, остеопороз і порушення процесів росту кісток у дітей.

Особливо корисним є свіжий буряковий сік. Він сприяє очищенню організму людини від токсинів, надлишку рідини, солей важких металів та холестерину. У разі захворювання на ангіну та фарингіт буряковим соком можна полоскати рото глотку. Адже він підвищує опірність слизових оболонок до вірусів, стимулюючи лімфоїдну тканину.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Зловживати буряковим соком не варто оскільки він може зумовити нудоту й запаморочення.

До раціону дітей можна включити такі страви з буряка: борщ, буряківник, салат, буряк тушкований, буряк у молочному соусі, котлети бурякові зі сметанним соусом, ікра буряково-морквяна, буряк, припущений у сметані.

Буряк – це доволі корисний овоч для організму дитини. Він забезпечить його протягом року бетаїном, комплексом вітамінів групи В та мікроелементів.

Це цікаво!

Гичка буряка містить удвічі більше вітамінів, макро- та мікроелементів, ніж коренеплід.

Найбільший буряк у світі виростили у 2001 році в містечку Сомерсет. Він важив 23,4 кг.

Для визначення кислотності або лужності замість лакмусового паперу використовують буряковий сік. Крапля бурякового соку в кислотних розчинах змінює колір на рожевий, а в лужних – на жовтий.

У давнину буряковий відвар використовували як дезінфекційний засіб, а буряковий сік – як фарбу для волосся.

Спершу ліхтарики для Гелловіну робили з буряка, ріпи або брукви. Звичний для нас гарбуз почали використовувати в ХІХ ст.

Бетаїн (від лат. beta – буряк) використовують у харчовій промисловості для поліпшення кольору і смаку десертів – джемів, морозива, желе, томатних соусів і сухих сніданків.

 

Використано матеріали журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 1/2017

—————

Назад


Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія

Контакт

Сумський санаторний ДНЗ №24 "Оленка"

40009, Україна, м. Суми,
вул. Пушкіна, 49А


(0542) 61-13-33


Оголошення

Перенесення робочих днів у 2018 році

20.02.2018 10:31
Шановні батьки! Інформація до Вашої уваги! Переносяться робочі дні з:  п’ятниці 9 березня на суботу 03 березня; понеділка 30 квітня на суботу 05 травня; п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня; понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня; понеділка 31 грудня на суботу 29...

—————

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (з мобільного). Працює: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 18:00

01.03.2017 12:50

—————

Національна дитяча «гаряча лінія» 0 800 500 225 або 772 (з мобільного). Працює: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 18:00

01.03.2017 12:48

—————


счетчик посещений