Профілактика гострих кишкових інфекцій у дітей

27.11.2017 08:43

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, брудні руки  та предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах захворювання необхідно звертатися до лікаря.

Щоб вберегти себе та ваших близьких від гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь фахівці МОЗ України рекомендують дотримуватись 5 кроків: 

Підтримуйте чистоту:

·  мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

· мийте руки після відвідування туалету;

· вимийте і продезинфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;

·  захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

· відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

· для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

· зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

· ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

·  доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

· сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;

·  ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

·  не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

· зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

· не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

· не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

· використовуйте чисту або очищену воду;

·  обирайте свіжі продукти;

·  ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;

·  не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити у продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграює роль у запобіганні зараження їжі.

—————

Назад


Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія

Контакт

Сумський санаторний ДНЗ №24 "Оленка"

40009, Україна, м. Суми,
вул. Пушкіна, 49А


(0542) 61-13-33


Оголошення

12.04.2018 - День відкритих дверей

05.04.2018 09:04
Шановні батьки! Запрошуємо Вас на День відкритих дверей, який відбудеться 12 квітня 2018 року. Ви можете відвідати: У першій молодшій групі «Сонечко»: 905  -  Заняття з образотворчої діяльності. Малювання «Яскраве сонечко» Д/гра «Кольорові будиночки» Гра з піском «Курочка...

—————

Перенесення робочих днів у 2018 році

20.02.2018 10:31
Шановні батьки! Інформація до Вашої уваги! Переносяться робочі дні з:  п’ятниці 9 березня на суботу 03 березня; понеділка 30 квітня на суботу 05 травня; п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня; понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня; понеділка 31 грудня на суботу 29...

—————

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (з мобільного). Працює: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 18:00

01.03.2017 12:50

—————


счетчик посещений