Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята

25.12.2014 13:15

Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святку­вання. Харчове отруєння виникає через вживання неякісної або несвіжої їжі, а також продуктів, строк придатності яких минув. 

Щоб не зіпсувати свят та уникнути хар­чових отруєнь, слід дотримуватися правил особистої гігієни, технології приготу­вання страв, зберігання продуктів харчування та готових страв.

  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Привчіть дитину мити руки з милом пе­ред кожним прийомом їжі. Мийте руки з милом перед приготуванням страв.
  • Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, по­верхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфікуючими засобами та тримайте із закритою кришкою.
  • Для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Для вживан­ня у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте у воді, під­кисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Ліпше використовувати яблучний оцет у співвідношенні 3-4 столові ложки на 1 л води. Не вживайте про­дукти, термін придатності яких минув.
  • Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Після використання дошку для сирих продуктів харчування обов'язково обробляйте мийними засобами, також можна обдати її окропом.
  • Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування — ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, — що зазначені на етикетці.
  • Правильно зберігайте готові страви. Ізолюйте страви від потрапляння повіт­ря — посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви за тем­ператури не вище +5 °С. Холодні готові страви зберігайте не більше 2-х діб, розі­гріту їжу — не більше 2-х год. Дотримуйтеся правил товарного сусідства — готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.
  • Вчіть дитину дотримуватися гігієни харчування. Під час вживання їжі пам'ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробува­ти всі страви, що є на столі. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.

—————

Назад


Національна гаряча лінія
Національна дитяча гаряча лінія

Контакт

Сумський санаторний ДНЗ №24 "Оленка"

40009, Україна, м. Суми,
вул. Пушкіна, 49А


(0542) 61-13-33


Оголошення

Перенесення робочих днів у 2018 році

20.02.2018 10:31
Шановні батьки! Інформація до Вашої уваги! Переносяться робочі дні з:  п’ятниці 9 березня на суботу 03 березня; понеділка 30 квітня на суботу 05 травня; п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня; понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня; понеділка 31 грудня на суботу 29...

—————

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (з мобільного). Працює: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 18:00

01.03.2017 12:50

—————

Національна дитяча «гаряча лінія» 0 800 500 225 або 772 (з мобільного). Працює: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 18:00

01.03.2017 12:48

—————


счетчик посещений